Taitaja-voittajajoukkue Porvoo International Collegesta.

Taitaja-voittajajoukkue Porvoo International Collegesta.

Suomalaisen yrittäjyyden tulevaisuuden tähdet kisasivat Taitaja2014 -tapahtumassa. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa viime viikolla päättyneen Taitaja2014-kisan erityisteema, jonka piti näkyä kaikkien lajien tehtävissä. Kolmipäiväiseen Taitaja2014 -tapahtumaan osallistui yhteensä 41 000 vierailijaa. Viidettä kertaa mukana ollut yrittäjyys oli yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista. Harvempi kuin joka kuudes ammattiopistossa opiskelevien nuorten joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin.

Reilun pelin hengessä ja lämpimässä tunnelmissa käydyn kisan voiton korjasivat Kia Karne, Alisa Korhonen ja Juuso Nurmela Porvoo International Collegesta. ”Yrityksemme Nikkaroi & säästä on verkkokauppa, jonka kautta on mahdollista tilata tee-se-itse -pakettina esimerkiksi leikkimökkejä ja puutarhakalusteita. Asiakkaalle toimitetaan kotiin kaikki rakentamiseen tarvittavat raaka-aineet oikeaan kokoon leikattuna ja kokoamisohjeiden kanssa,” nuoret kertovat innoissaan.

Voittajajoukkueen valmentajana toiminut lehtori Sanna Laulumaa kertoo Taitaja-joukkueiden muodostuvan hyvää opintomenestystä saavuttaneista, ulospäin suuntautuneista opiskelijoista. ”Olemme aiemmin sijoittuneet yrittäjyys-lajissa pronssille ja tänä vuonna opiskelijoillamme oli kaksi joukkuetta semifinaaleissa. Pitkän yhteisen ponnituksen kruunaa oppilaitoksellemme historiallinen voitto,” Laulumaa iloitsee.

Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu seurasi yrittäjyyskisaa vaikuttuneena. ”Kolmen päivän aikana kävi selväksi, ettei Suomella ole tulevaisuudessa mitään hätää, kun meiltä löytyy näin taitavia ja innokkaita nuoria,” hän iloitsee. ”Erityisen hienoa oli katsoa, miten hyvin nuoret toimivat tiimeissä toisiaan tukien,” Lamppu jatkaa ja yllättyy kuullessaan, että voittajajoukkueen jäsenet eivät ole ennestään tuttuja toisilleen. ”Kian kanssa osallistuimme viime vuonna myös kisoihin, mutta jäimme hiuskarvan päähän finaalipaikasta. Tänä vuonna oli siis revanssin paikka. Juuson kanssa emme tunteneet ennen kisaa, mutta joukkue hitsaantui hyvin yhteen,” Korhonen kertoo. Nurmelakin toteaa yhteishengen niin oman joukkueen kuin kaikkien finalistien kesken olleen parasta kisakokemuksessa.

Kaikki voittajajoukkueen jäsenet tulevat yrittäjäperheistä. Heidän mielestään yrittäjyys vaatii rohkeutta tarttua tilaisuuksiin, aloittaa sekä rohkeutta tehdä päätöksiä. ”Lisäksi pitää olla rohkeutta myös seisoa tehtyjen päätösten takana,” Korhonen muistuttaa. Nuoret toteavat yrittäjyyden vaativan luovaa hulluutta. ”Pitää olla jatkuvasti valmis ottamaan vastaan uutta eikä saa jämähtää.”

Nurmela toteaa, että yrittäjyydessä kiinnostavaa on erityisesti mahdollisuus menestyä. ”Yrittäjänä on oman itsensä pomo. Tavallaan yrittäjyyteen kuuluva pelottavuuskin on kiehtovaa. Se sopii seikkailunhaluisille,” Karne ja Korhonenkin tuumivat. Lamppu myhäilee tyytyväisenä ja kertoo olevansa iloinen siitä, miten paljon yrittäjyys nykyään kiinnostaa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevia nuoria.

Niin nuoret, valmentaja kuin Suomen yrittäjien edustajakin ovat yksimielisiä siitä, että riittävä tuki on ensiarvoisen tärkeää nuorten rohkaisemisessa yrittäjiksi. ”Toivoisimme, että nuoria yrittäjiä tuotaisiin enemmän esille ja he tulisivat itsekin aktiivisemmin esimerkiksi kouluille kertomaan omia tarinoitaan,” voittajat pyytävät. Valmentaja Laulumaa toteaa, että tukihenkilön merkitys yritysidean kehittämisvaiheessa on erittäin merkityksellinen. ”Toisellekin asteelle toivoisi yhä enemmän mentorointia ja yrityshautomoja opiskelijoiden tueksi.” Suomen Yrittäjien Lamppu on samaa mieltä ja toteaa, että riittävän varhaisella tuella voi olla kauaskantoista merkitystä. ”Vaikka yrittäjyyteen ei lähtisikään mukaan sillä hetkellä, aikaisessa vaiheessa saatu tuki ja tieto ovat voimavarana, jos ajatus yrittäjyydestä kolahtaa myöhemmin.”

Voittajatiimin nuoret aikovat jättää yritysideansa hetkeksi hautumaan. Nurmelaa kutsuvat armeijan harmaat. Karne ja Korhonen puolestaan aikovat kerätä kokemusta työelämästä ja laajentaa osaamistaan opiskelemalla ennen kuin harkitsevat yrittäjyyttä päivätyönään. Lamppu kannustaa nuoria kehittämään yritysideaansa eteenpäin: ”Mielestäni olette erittäin toteuttamiskelpoisen yritysidean äärellä.”

Kahdeksan kolmen opiskelijan joukkuetta osoitti taitonsa kolmen kisapäivän aikana perustamalla kotiin ja sisustukseen liittyviä verkkokauppoja. Luovat yritysideat vaihtelivat kangasteollisuuden ylijäämistä tuotetuista taideteoksista puuteollisuuden ylijäämään hyödyntämiseen lasten leluina. Kisayritykseensä liittyvän liiketoiminta-, talous- ja markkinointiosaamisen lisäksi joukkueiden piti kilpailun aikana hypätä myös tunnin pikataipaleille, oikeiden yritysten antamiin yllätystehtäviin.

Taitaja2014 -kilpailun Yrittäjyys-sarjan sijoitukset

Kultamitali
Kia Karne, Alisa Korhonen ja Juuso Nurmela (Porvoo International College)

Hopeamitali
Timur Alanen, Joni Kareinen ja Karri Nurminen (Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto)

Pronssimitali
Jenna Järvinen, Andreas Klouvatos ja Riikka Ollakka (Lapin ammattiopisto)

Kunniamaininnat:
Sonja Blomberg, Jessica Forss ja Niko Riihimäki (Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä)
Markus Kilpinen, Paul-Henrik Marttinen ja Noora Saari (Koulutuskeskus Salpaus)

Teksti ja kuva: Sara Peltola, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT