Yrittäjän päivä 2019

Pääjuhla 2019

Järjestäjä: Tampereen kauppakamari
Aika: To 5.9.2019, klo 11:10-14:00 ja 16:00-19:00
Paikka: Ylen Factory-halli, Mediapolis, Tampere

Vuoden 2019 Yrittäjän päivän valtakunnallinen pääjuhla järjestettiin Tampereella, Mediapoliksessa sijaitsevassa Ylen Factory-hallissa. Tapahtuman suunnitteluryhmässä olivat mukana Nuori Yrittäjyys, 4H, Talous ja nuoret TAT, YES, Ylöjärven yrittäjyyslukio, TAMKin Y-kampus ja Proakatemia, Tampereen yrittäjyyskasvatus- ja työelämätaitojen OPS-agentit, sekä Tampereen yliopiston digitaalisen valmistuksen verstas Fablab ja Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio (Business Norssi). Päivän teemana oli ”Yrittäjyyskasvatus perusopetuksesta korkeakouluun”.

Tapahtuma oli kaksiosainen: aamupäivän lastentapahtumassa 240 Tampereen seudun 4. luokkalaista pääsi tutustumaan yrittäjyys-aiheiseen toimintarataan ja tubettajien Elinan ja Sofian kasvutarinaan. Iltapäivän kutsuvierastilaisuudessa n. 300 henkeä kokoontui kuulemaan kokemuksia yrittäjyyskasvatuksesta ja yrittäjäksi kasvamisesta uutisankkuri Tommy Fräntin johdolla.

 

Päätapahtumaa varten tuotettiin tarinavideosarja, jonka tähtinä esiintyi Pirkanmaalaisia nuoria ja vähän kokeneempiakin yrittäjiä. Heiltä kysyttiin mm. ”Mitä yrittäjyys sinulle merkitsee?”, ”Mikä on parasta yrittäjyydessä?” ja ”Mitä terveisiä haluaisit lähettää muille yrittäjille?” Tarinavideoista tehdyn koosteen voit katsoa YouTubessa klikkaamalla tämän kappaleen yläpuolella olevaa kuvaa. Lisää Yrittäjän päivän videoita löydät Yrittäjän päivän YouTube-kanavalta. Videosarjan tuotti Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyslinjan, Proakatemian opiskelijoista koostunut yritys nimeltä Value Creative.Aamupäivän ”Polku yrittäjyyteen” -tapahtuma 4. luokkalaisille

Aamupäivällä kymmenen Tampereen seudun vuoden 2019/2020 4. luokkaa pääsi viettämään Yrittäjän päivää ”Polku yrittäjyyteen” -tapahtumassa. Paikan päällä Mediapoliksen Factory-hallissa oli tarjolla paljon yrittäjyyteen, yritteliäisyyteen, sekä omaan aktiivisuuteen kannustavaa puuhaa toimintaradan muodossa. Radalla lapset suorittivat tehtäviä viidellä eri pisteellä. Suoritettavat tehtävät saattoivat liittyä esimerkiksi kiertotalouteen, tuotteiden ”tuunaamiseen”, äänestämiseen tai oman yrityksen perustamiseen. Toimintaradan jälkeen lapset pääsivät kuulemaan suosittujen tubettajien, Elinan ja Sofian esitystä. Elina ja Sofia ovat työskennelleet 6- ja 9-vuotiaista lähtien, ja he kertoivat esityksessään, mistä voi saada inspiraatiota ja uskallusta aloittaa oma yritys, ja miten kannattaa lähteä liikkeelle vaikka heti nelosluokkalaisena!

Tubettajasiskosten, Elinan ja Sofian esitys aktivoi lapsia miettimään erilaisia tapoja yrittää.
Yrittäjyysaiheisella toimintaradalla riitti vilinää!

Toimintaradan pisteiden sisällöstä vastasivat Nuori Yrittäjyys ry, Talous ja nuoret TAT, Suomen 4H-liitto ry, Ylöjärven lukion Yrittäjyyslinja, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukion talous- ja elinkeinoelämän linja (Business Norssi) ja Tampereen yliopiston digitaalisen valmistuksen verstas FabLab. Opettajat, opot ja rehtorit toivotettiin myös paikanpäälle seuraamaan toimintaa ja ammentamaan tietoa yrittäjyydestä ja yrittäjyysopinnoista YES-verkoston tuottamassa YES Caféssa.

 


Iltapäivän kutsuvierastilaisuus

Iltapäivän osion teemana oli yrittäjyyskasvatus ja yrittäjäksi kasvaminen. Tapahtuman juonsi ammattitaitoisesti Ylen uutisankkuri ja -tuottaja Tommy Fränti.

Juhlan paneelikeskustelu ja haastatteluosuuksissa käsiteltiin mm. oman yrittäjyyspolun löytämistä, epäonnistumista, yrittäjyyskasvatusta kouluissa ja kotona, työn ja vapaa-ajan rajoja, sekä sukupolvenvaihdosta kolmannen polven perheyrityksessä. Tapahtumassa jaettiin myös Pirkanmaan Yrittäjien Yrittäjyyskasvatusteko 2019 -palkinto, jonka vei ansaitusti kotiin Ylöjärven lukio.

Ohjelmaosuuden jälkeen juhlavieraat pääsivät nauttimaan Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteen kondiittoriopiskelijoiden valmistamista herkullisista cocktail-paloista.

Lisää kuvia vuoden 2019 Yrittäjän päivän päätapahtumasta löydät kuvapankista!

Ohjelma

16:00 Rekisteröinti ja musiikkia
16:30 Juhlan avaus & tunnelmia aamupäivän lastentapahtumasta, Tommy Fränti
16:40 Alkusanat: Juho Romakkaniemi, Keskuskauppakamari
16:45 Valtiovallan videotervehdys: Valtiovarainministeri Mika Lintilä
16:50 ”Tarinoita yrittäjyyskasvatuksesta ja yrittäjyydestä”, Yrittäjyysopiskelija Jani Bieck
17:00 Vuoropuhelu: ”Nuoret yrittäjät & konkarit”
Tubettajasiskokset Elina & Sofia
Juho Urhemaa, Piha-apuri
Aatu Veikkola, Avot NY
Terhi Penttilä, Länsilinjat Oy / Lomalinja Oy
Tomi Mikkonen, Bitwise Oy
17:40 Haastattelu: Matti ja Aleksi Arpiainen, Tampereen Tiivisteteollisuus Oy
18:00 Pirkanmaan Yrittäjät ry:n Pirkanmaan yrittäjyyskasvatusteko 2019 -palkinto
Janne Vuorinen ja Pasi Mäkinen, Pirkanmaan Yrittäjät
18:10 ”Yrittäjä on päivänsä ansainnut”, Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki
18:15 Cocktail-tarjoilut musiikin tahdittamana
19:00 Tilaisuus päättyy

Kutsuvierastilaisuudessa julkistettiin myös tutkijatohtori Tuomas Möttösen toimittama Yrittäjät Suomessa – elinkeinovapaudesta yrittäjyysyhteiskuntaan -oppi- ja tietokirja yrittäjyyskasvatuksen tueksi. Teoksessa kuvataan suomalaisten yrittäjien ja yrittäjyyden historiaa 1800-luvun puolivälistä nykyaikaan. Yrittäjät Suomessa -kirja on ajankohtainen teos kaikille yrittäjyyskasvattajille. Kirjaa voidaan hyödyntää yrittäjyyskoulutuksessa ja eri oppilaitosten yrittäjyyskasvatuksessa. Se sopii lukemistoksi kaikille talouden kehityksestä ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. Kirjassa on myös kuvauksia eri aikojen ja alojen tunnetuista suomalaisista yrittäjästä. Kirjan esittely sähköisesti: https://www.jamk.fi/…/Jul…/yrittajat-suomessa—jamkjulk268/

 


Valtiovallan tervehdyksen iltajuhlan osallistujille toi valtiovarainministeri Mika Lintilä videon muodossa. Voit katsoa videon klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän videotervehdys Yrittäjän päivän vieraille.

 

Vuoden 2019 pääjuhlan suunnitteluryhmässä olivat edustettuina niin valtakunnallisen tason tärkeimmät yrittäjyyskasvatuksen toimijat, kuin myös Tampereen seudun oppilaitokset ja Tampereen kaupunki. Juhlan tuotannossa myös yrittäjähenkiset nuoret pääsivät näyttämään kyntensä: juhlan catering, videotuotanto, dj, ja osa teknistä henkilökuntaa koostui innokkaista nuorista yrittäjistä tai yrittäjäksi aikovista nuorista. Juhlan avustavissa tehtävissä toimi päivän aikana lähes 100 nuorta opiskelijaa!

 


Päätapahtuman suunnittelussa olivat mukana:

Akun Tehdas
Nuori Yrittäjyys ry
Suomen 4H-liitto ry
Talous ja nuoret TAT
Tampereen ammattikorkeakoulu, Proakatemia
Tampereen kaupunki
Tampereen korkeakoulut, Y-kampus
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Tampereen yliopisto, Fablab Tampere
Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, talous- ja elinkeinoelämän linja, BN-norssi
Valtakunnallinen YES ry
Yle
Ylöjärven lukio, Yrittäjyyslinja

 

Taltiointi vuoden 2019 Yrittäjän päivän pääjuhlan iltaosuudesta.

 

Yrittäjän päivä 2019: Pääjuhlan aftermovie