Sauli Niinistö Kuva Olli Huhtala 3000

”Yrittäjän menestys on yhteinen etu. Ja yhtä lailla riskinsä ottanut on aina voittonsa ansainnut”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Suomen Yrittäjien 20-vuotisjuhlassa Helsingissä yrittäjän päivänä 5.9.2016.

Tasavallan presidentti muistutti juhlapuheessaan, että epäonnistumien yritystoiminnassa on kaikkien tappio, ja että yrittäjää pitää kannustaa onnistumaan seuraavalla kerralla. Presidentti Niinistö muisteli kohtaamisiaan yrittäjien kanssa. Hän kuvasti, miten raskaalta näytti huoli siitä, ottaako riski vai ei.

– Ja sitten ihmeellistä luovuutta, sisäistä luovuutta jotenkin muodostaa itselleen – siis yrittäjälle itselleen – kuva siitä, miten minä tästä kaikesta selviän.

Vielä enemmän presidentti Niinistö kertoi miettineensä sitä, mitä yrittäjä syvällä mielessään joutuu käsittelemään riskiä ottaessaan.

– Riski on äärettömän huono isäntä, jos se alkaa vangita tai kahlita ajatuksia. Silloin ei päätoimikaan tahdo onnistua.

– Ei ole tulevaisuutta ilman yrittäjiä, presidentti summasi.

 

Juhlalavalla Pikkuyrittäjät, verotusta ja verkostoitumista

Suomen Yrittäjien 20-vuotista työtä yrittäjien aseman parantamiseksi juhlittiin yrittäjän päivänä 5.9.2016 Helsingissä Finlandia-talolla. 330 juhlavierasta todisti, kuinka yrittäjät puhuivat verotuksesta ja verkostoituivat juhlalavalla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn toi juhlaan valtiovallan tervehdyksen. Hän kertoi, mitä hallitus tekee yrittäjien menestyksen eteen: muun muassa toteuttaa yrittäjävähennyksen ja maksuperusteisen arvonlisäverotuksen. Paikallisen sopimisen hän kertoi etenevän ”evoluution, ei revoluution” kautta.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen totesi, että Suomi on nyt hyvin toisenlainen paikka yrittää kuin 1990-luvulla, jolloin hän aloitti yrittäjäuransa.

– Suomi on hyvä paikka yrittää, täällä on vakaat olosuhteet. Toivon, että hyödynnämme pienuutta, joustetaan ja reagoidaan paremmin. Kunhan ollaan tarpeeksi nopeita ja joustavia, markkinaa riittää, Mäkynen sanoi.

Helsinkiläinen nuori yrittäjä Ida Hakola kertoi, että hänen ikäluokkansa yrittäjät kaipaavat yrittäjäjärjestöltä erityisesti ihmisiä – toisten yrittäjien ja asiantuntijoiden verkostoja. Järjestökonkari Timo Leppänen Kajaanista kertoi juhlaväelle käytännön vaikuttamisesta.

Yksinyrittäjä  Sanna Riikonen Järvenpäästä toi juhlaan yksinyrittäjien näkemyksen. Myös juhlan juontaja Sanni Kaikkonen huikkasi olevansa yksinyrittäjä. Jyväskyläläinen startup-yrittäjä Lennu Keinänen puolestaan kertoi kasvuyritysten rahoitusjaasteista.

Maahanmuuttajayrittäjä Ali Giray  Joensuusta ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäinen keskustelivat siitä, mitä yrittäjäjärjestö voi tarjota maahanmuuttajayrittäjille. Tärkeintä olisi saada tulokkaille kaikki tarpeellinen tieto, jonka he yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen tarvitsevat.

Suomen Yrittäjien pitkäaikainen toimitusjohtaja Jussi Järventaus summasi yrittäjien aseman nyt näin:

– Nyt huomataan, että te olette olemassa, teille annetaan arvoa ja että teitä halutaan kuulla.

Tilaisuuden juontajina Sanni Kaikkosta avustaneet Pikkuyrittäjät loivat uskoa tulevaan:

–Ja sitten, kun Suomen Yrittäjät täyttää 70 vuotta, me Pikkuyrittäjät ollaan vielä hyvässä tikissä, Pikkuyrittäjä Hilla Nurminen sanoi.

 

Teksti: Eeva Ketvel

Kuva: Olli Huhtala