Suomalaisen Yrittäjän Päivänä 5.9.2009 avataan internetissä luettavaksi uusi kokoelma Suomen talouselämän vaikuttajat -hankkeen tuottamia elämäkertoja. Toinen osajulkaisu kattaa 266 Ruotsin ja Venäjän vallan ajan vaikuttajien pienoiselämäkertaa. Kokoelma on kaikkien vapaasti luettavissa osoitteessa www.finlit.fi/talousvaikuttajat.

Kolmetoista artikkelien kohdehenkilöistä on vaikuttanut Ruotsin vallan ajalla (ennen 1809) ja 253 Suomen ollessa suuriruhtinaskunta Venäjän valtakunnassa (1809-1917). Joukkoon mahtuvat niin aikansa tunnetut ruukinpatruunat, Suomen teollistumisen pioneerit, afäärifennomaanit, merkittävät yrittäjät kuin maatalouden alalla ansioituneet. Mukana on tuttuja nimiä teollisuudenharjoittaja Antti Ahlströmistä maanviljelysneuvos Edvard Björkenheimiin ja liikemies Alfred Kordeliniin. Artikkelien kirjoittajina on yli 100 tutkijaa.

Suomen talouselämän vaikuttajista kirjoitetaan kaikkiaan yli kahdentuhannen pienoiselämäkerran kokoelma, joka valmistuu vuonna 2010 sekä verkkojulkaisuna että tietokirjana. Hankkeesta vastaavat Suomen taloushistoriallinen yhdistys ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, ja sen päätoimittaja on taloushistorian professori Ilkka Nummela Jyväskylän yliopistosta.

Suomen talouselämän vaikuttajat -kokoelmaan tulevat mukaan vuori-, teollisuus-, kauppa-, liikenne-, maanviljelys-, metsä-, energia-, matkailu- ja viestintäneuvokset, eli kaikki nykykäytännön mukaan ensimmäisen ja toisen luokan arvonimen saaneet suomalaiset elinkeinoelämän toimijat Ruotsin vallan ajalta 2000-luvulle.

Suomen talouselämän vaikuttajat -kokoelma on tarkoitettu hakuteokseksi ja lukemistoksi suurelle yleisölle, julkiselle sanalle, tutkijoille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Suomen talouselämän kehittymisestä ja siihen vaikuttaneista ihmisistä. Vuonna 2008 valmistui hankkeen ensimmäinen osajulkaisu, joka käsitti itsenäisyyden ajan vuorineuvosten pienoiselämäkerrat. Verkossa on 5.9. lähtien vapaasti luettavissa yli 550 pienoiselämäkertaa.

Uusi elämäkertakokoelma julkistetaan Suomalaisen Yrittäjän Päivän pääjuhlatilaisuudessa 5.9.2009 Helsingin Kampin Narinkkatorilla. Julkistaminen tapahtuu yhteistyössä Yrittäjän Päivä -säätiön kanssa. (www.yrittajanpaiva.fi)

Suomen talouselämän vaikuttajat
Studia Biographica 8
URN: NBN:fi-fe20051414
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2009
Saatavissa: www.finlit.fi/talousvaikuttajat

Lisätietoa:

professori Ilkka Nummela p. 014 260 1257, Nummela(at)campus.jyu.fi
toimitussihteeri Tuomas Möttönen p. 0201 131 333, Tuomas.Mottonen(at)finlit.fi