Suomalaisen Yrittäjän Päivänä 5.9.2012 avataan verkossa uusia Suomen talouselämän vaikuttajat -hankkeen tuottamia elämäkertoja. Luettavaksi tulevat kahdensadan teollisuusneuvoksen elämäkerrat. Elämäkerrat ovat kaikkien vapaasti nähtävissä SKS:n verkkosivuilla osoitteessa www.finlit.fi/talousvaikuttajat/ 5.9. alkaen.

Talouselämän vaikuttajat -hankkeessa kirjoitetaan elämäkertoja julkisen tunnustuksen saaneista talouselämän vaikuttajista. Teollisuusneuvoksen arvonimi on tasavallan presidentin myöntämä julkinen kunnianosoitus talouselämässä ansioituneille johtohenkilöille. Kaikkiaan teollisuusneuvoksen arvonimen on saanut vuodesta 1930 alkaen 446 suomalaista. Ensimmäinen saaja oli kotiteollisuuden ylitarkastaja Lauri Kuoppamäki. Ensimmäisenä naisena teollisuusneuvoksen arvonimi myönnettiin Pyynikki-yhtymän pääjohtajalle Rosa Salmelinille 1950. Rakennusmestariveljekset Lauri ja Eino Viding saivat molemmat teollisuusneuvoksen arvonimen. Heidän vanhemmalle veljelleen, SOK:n pääjohtajalle Paavo Vidingille oli myönnetty vuorineuvoksen arvonimi.

Suomen talouselämän vaikuttajista kirjoitetaan kaikkiaan yli kahdentuhannen pienoiselämäkerran kokoelma. Seitsenvuotisesta hankkeesta vastaavat Suomen taloushistoriallinen yhdistys ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Päätoimittaja on taloushistorian professori Ilkka Nummela Jyväskylän yliopistosta. Artikkelien kirjoittajina ovat taloushistorian tutkijat eri puolelta Suomea.

Suomen talouselämän vaikuttajat on tarkoitettu lukemistoksi suurelle yleisölle, julkiselle sanalle ja alan tutkijoille. Hanke luo pohjaa laajamittaiselle suomalaisen yrittäjyyden ja johtajuuden tutkimukselle taloushistorian näkökulmasta. Aikaisemmin on julkaistu elämäkerrat mm. kaikista Ruotsin ja Venäjän vallan ajan vaikuttajista, vuori- ja maanviljelysneuvoksista.

Suomen talouselämän vaikuttajat -kokoelmaan tulevat mukaan teollisuusneuvoksien lisäksi vuori-, kauppa-, liikenne-, maanviljelys-, metsä-, merenkulku-, energia-, matkailu- ja viestintäneuvokset, eli kaikki nykykäytännön mukaan ensimmäisen ja toisen luokan arvonimen saaneet suomalaiset elinkeinoelämän toimijat. Verkossa on 5.9. lähtien vapaasti luettavissa jo 1500 pienoiselämäkertaa. Hanke valmistuu 2013.

Uusi elämäkertakokoelma julkistetaan Suomalaisen Yrittäjän Päivänä 5.9.2012 ( www.yrittajanpaiva.fi/ ).

Suomen talouselämän vaikuttajat:

Lisätietoa:

Päätoimittaja Ilkka Nummela p. 0400-247438, ilkka.nummela(at)jyu.fi
ToimitussihteeriTuomas Möttönen, tuomas.mottonen(at)jyu.fi
Tutkija Risto Valjus p. 0201 131 334, risto.valjus(at)finlit.fi