Ateneum‑salissa, Kaivokatu 2, lauantaina 5.9.1998 klo 15.00 ‑ 17.00.

Musiikkia
Teemu Varis, Itä‑Helsingin Musiikkiopisto

Yrittäjä on juhlansa ansainnut
Riitta Antinmäki‑Vesterinen,
varapuheenjohtaja Helsingin Yrittäjät,
puh.joht. Itä‑Helsingin Yrittäjäjaos

Puhe Suomalaiselle Yrittäjälle
Jalo Paananen, hallituksen puheenjohtaja
Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto

Yrittäjät julkisuudessa
Arto Tuominen, puheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät

Yrittäjä on tulevaisuutensa ansainnut
Matti Luukko, varatoimitusjohtaja, Tapiola‑Yhtiöt

Juhlapuhe
Kauppa‑ ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki

Musiikkia
Akuliina Niemi, Itä‑Helsingin Musiikkiopisto

Cocktails

Kutsuvierailla on mahdollisuus tutustua oppaan johdolla Ateneumin maineikkaaseen venäläiseen Mir Istkustva‑näyttelyyn klo 14.00 ‑ 14.45.

Järjestäjä: Helsingin Yrittäjät, Itä‑Helsingin Yrittäjäjaos, TAPIOLA

***

Toimitusjohtaja Riitta Antinmäki Suomalaisen yrittäjän päivänä 5.9.1998

Herra Ministeri, arvoisat yrittäjät, hyvät naiset ja herrat!

Tasan vuosi sitten vietimme ensimmäistä kertaa Suomalaisen Yrittäjän päivää siniristilippujen liehuessa monissa yrityksissä ympäri maatamme. Vuoden aikana valtakunnallisen yrittäjäpäivän vietto ja yrittäjien työpanoksen arvostaminen on vihdoinkin tajuttu jopa valtioneuvostossa.

Elämme nyt kansantalouden nousukautta ja talouden mittarit osoittavat nousua lähes kaikilla elinkeinoelämän sektoreilla.  Valitettavasti työttömyys näyttää kuitenkin supistuvan oletettua hitaammin, vaikka joillakin toimialoilla on nähtävissä jo työvoimapulan merkkejä. Nyt on erittäin tärkeää, että laman aikana työttömäksi jäänyt henkilöstö palaa heti tilaisuuden tullen työelämän piiriin. Yhteiskunnan tulonsiirrot tai avustukset eivät koskaan saa olla kenellekään todellinen vaihtoehto tuottavalle työlle. Työvoimapula tai sen uhka voi jo nyt jarruttaa hyvää talouskehitystä. Tämän me yrittäjät koemme joka päivä toimintamme mahdollista laajentamista suunnitellessamme.

Yhteiskunnan, verottajan ja ammattiyhdistysliikkeen yhteisillä päätöksillä on  turvattava yrittäjien toimintaedellytykset nyt nousun kuin sitä mahdollisesti seuraavan laskusuhdanteenkin aikana. Myös meidän yrittäjien tulee itsekin olla nykyistä aktiivisemmin mukana yhteiskunnallisessa päätöksenteossa niin valtakunnallisella kuin kunnallisellakin tasolla. Kukaan muu ei puolestamme puhu. Hiljattain lehdissä ollut uutinen Outokummun kunnanhallituksen erottamisesta on vaarallinen visio. Yli puolet kunnanhallituksesta oli kunnan palveluksessa ja jäävi päättämään usein myös itseään koskevista asioista. Veromarkoilla palkatut virka- ja luottamusmiehet eivät tunne yritysmaailman tarpeita ja todellisuutta. Meidän on itse aktivoiduttava ja tuotava kuuluvasti, mutta asiallisesti esille yritysmaailman näkemykset meitä ja meidän toimintaedellytyksiä koskevissa kysymyksissä.

Tämän vuoksi esitän, että Helsingin Yrittäjät toimii koollekutsujana laajapohjaiselle keskustelufoorumille, jossa selvitetään pienten yrittäjien toimintaedellytysten turvaaminen sekä madalletaan kynnystä uusille yrittäjille liiketoiminnan aloittamiseksi. Keskustelussa käydään läpi yrittäjyyden peruselementit mm. liikeideoiden, verotuksen ja työsuhdejärjestelmien osalta. Lisäksi rahoitus- ja vakuusjärjestelyt ovat keskeisiä ongelmia pienyrittäjille. Tästä syystä esitänkin, että lukuisat pienyrityksiä edustavat järjestöt yhdistetään yhdeksi valtakunnalliseksi yrittäjäliitoksi.

Juuri kokemamme laman aikana totesimme yksiselitteisesti, että pienet ja keskisuuret yrittäjät huolehtivat hyvin yritystensä työllisyydestä. Yrittäjällä on kiinni yrityksessään aina pääomansa lisäksi myös oma ammattitaito- ja kunnia. Pienet yrittäjät joustivat itse esimerkillisellä tavalla silloin kun suuryritykset vähensivät surutta henkilökuntaansa. Tämä on kaikkien syytä muistaa nyt parempinakin aikoina ja osoittaa vilpittömästi yrittäjille heidän ansaitsemaansa kunnioitus.

Vuosi sitten käynnistetty Yrittäjäpatsashanke Helsingin keskusta-alueelle etenee hyvää vauhtia ja hankkeesta uutisoidaan lisää lähiaikoina.

Yrittäjä on todella juhlapäivänsä ansainnut, toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi viettämään jo toista kertaa  valtakunnallista Suomalaisen Yrittäjän Päivää!

Riitta Antinmäki