Tasavallan presidentti myönsi 25.5. yrittäjä Riitta Antinmäelle yrittäjäneuvoksen arvonimen. Riitta Antinmäki toimii Entisöinti Pulla Oy:n hallituksen puheenjohtajana sekä Riitta’s Marketingin toimitusjohtajana. Lisäksi hän on Yrittäjän päivä -säätiön puheenjohtaja.

Riitta Antinmäki on tehnyt pitkän uran yrittäjänä 1980-luvulta saakka.

”1990-luvun vaikeina lamavuosina halusin kiinnittää huomiota suomalaisen yrittäjän asemaan yhteiskunnassa. Yrittäjän työtä ei arvostettu eikä ymmärretty sen merkitystä kansantaloudelle. Yrittäjän työn arvostuksen nostamiseksi käynnistettiin kolme hanketta: yrittäjäpäivää ja -patsasta koskeva hanke sekä hanke päivän saamiseksi kalenteriin”, kertoo yrittäjäneuvos Antinmäki.

Hankkeet käynnistyivät vuonna 1995 Antinmäen toimiessa työrukkasena. Kahden vuoden kuluttua 1997 alettiin Yrittäjän päivää viettää 5. päivänä syyskuuta. Vuonna 2000 Helsingin kaupunki osoitti patsaalle paikan Kampin Narinkkatorilta. Vuonna 2004 patsaan suunnittelemiseksi järjestettiin kansainvälinen kutsukilpailu, jonka voittajaksi valittiin ruotsalaisen taiteilija Eva Löfdahlin teos. Riitta Antinmäki toimi hanketta toteutettaneen yrittäjäpatsasvaltuuskunnan asiamiehenä varainhankinnan käytännön toteuttajana. Patsashanke rahoitettiin yrittäjien lahjoittamin varoin. Teos paljastettiin Yrittäjän päivänä vuonna 2006. Säätiön anomuksesta Yrittäjän päivä on 5.9.2010 merkitty almanakkaan viralliseksi merkkipäiväksi. Nykyään päivä on liputuspäivä. Työ jatkuu EU:n piirissä.

”Onnistuimme kahdella tasolla saavuttamaan hankkeelle asetetut tavoitteet. Muutos on ollut dramaattinen”, sanoo Riitta Antinmäki. ”Valtiovalta on kiinnittänyt huomiota yrittäjien asemaan ja päättäjät tuntevat nyt sanan yrittäjä. Toinen vähintään yhtä merkittävä muutos on, että yrittäjät ovat itse oppineet arvostamaan omaa työtään. Yrittäjyys ei enää ole kirosana, vaan yrittäjä on ylpeä työstään ja siitä palkitaan kunniamerkein. Työ yrittäjäystävällisemmän yhteiskunnan kehittämiseksi jatkuu edelleen. Verkostot toimivat yrittäjyyden viemiseksi kouluihin ja sen saamisiksi koulutusohjelmiin.”