Lehdistötiedote – Julkaisuvapaa 5.9.2006 kello 16.00

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen paljasti tänään kymmenen vuotta vireillä olleen Yrittäjäpatsaan Kampin kauppakeskuksen aukiolla Suomalaisen Yrittäjän Päivän valtakunnallisessa pääjuhlassa.

Juhlaa vietettiin nyt kymmenettä kertaa. Eri puolilla maata järjestettiin samanaikaisesti lähes 200 yrittäjäjuhlaa, patsaan paljastus välitettiin niihin suorana lähetyksenä Kuntakanavan kautta.

Teoksen on suunnitellut Yrittäjäpatsassäätiön järjestämän kansainvälisen taidekilpailun voittanut ruotsalainen taiteilija Eva Löfdahl.

Patsas koostuu 1100 osan alumiiniverkosta ja sen sisällä olevasta mustasta kivestä, jonka on luonut kuvanveistäjä Pertti Kukkonen. Verkon rakenne perustuu jaksottomaan kvasikristalliseen rakenteeseen, joka tunnetaan nimellä Penrosen laatat. Teoksen korkeus on noin kuusi metriä ja läpimitta noin neljä metriä.

Teoksen kivinen sydän kuvaa yrittäjän peräänantamattomuutta ja yritystoiminnan kestävää perustaa. Sen ympärillä oleva verkko symboloi toiminnan läpinäkyvyyttä, yrittäjän yhteyksiä asiakkaisiinsa ja yhteiskuntaan sekä verkottumista myös kansainvälisesti.

Teoksen luovutti Helsingin kaupungille Yrittäjäpatsassäätiön puheenjohtaja, ministeri Jaakko Numminen. Kaupungin puolesta yrittäjäpatsaan vastaanotti ylipormestari Jussi Pajunen ja se liitetään kaupungin taidemuseon kokoelmiin.

Suomalaisen Yrittäjän päivässä puheen yrittäjälle pitivät Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, ministeri Christoffer Taxell, Suomen yrittäjien hallituksen puheenjohtaja, kauppaneuvos Eero Lehti ja asiamies Riitta Antinmäki.

Patsaan taustavoimina ja rahoittajina toimivat EK, Suomen Yrittäjät ja MTK sekä mm. K-kauppiaat ja Kesko, Nokia, Tapiola-ryhmä, Helsingin Kamppi Center Oy, Vakuutusyhtiö Varma, Fennia-ryhmä, Yksityisyrittäjäin Säätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Pekkarisen, Nummisen, Taxellin, Lehden ja Antinmäen puhe sekä kuvia yrittäjäpatsaasta ja taiteilija Eva Löfdahlin cv sekä kuva ovat säätiön nettisivulla www.yrittajanpaiva.fi.

Lisätietoja antaa yrittäjäpatsassäätiön asiamies, toimitusjohtaja Riitta Antinmäki, puhelin 0500 311 711 ja säätiön varapuheenjohtaja Erkki Heikkinen, 0500 61 55 48