Nuori Yrittäjyys

Tervetuloa tutustumaan Suomen nuorimpiin yrittäjiin Helsingin kauppakeskus Kamppiin tiistaina 14.4. kello 13–17! Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) ja Suomen Liikemiesten Kauppaopiston yhteistyössä järjestämä Uskalla Yrittää -finaali kokoaa Suomen yritteliäimmät 15–20-vuotiaat Helsinkiin esittelemään yrityksiään ja kisaamaan NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman voitosta sekä edustuspaikasta Euroopan mestaruuskilpailuissa. Finaalin avaa pääministeri Alexander Stubb.

Tiistaina 14.4. Helsingin kauppakeskus Kampin täyttää 200 yläkoululaista, lukiolaista ja ammattikoululaista 64:n NY-yrityksensä kanssa, kun Suomen parhaat NY-yrittäjät kohtaavat Uskalla Yrittää -finaalissa. Nuoret ovat pyörittäneet omaa NY-yritystään syksystä lähtien NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa ja he ovat selvittäneet tiensä finaaliin yli 4 000 NY-yrittäjän joukosta alueellisissa karsinnoissa. Jokavuotinen finaali järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä ja paikalle saapuu nuoria kaikkialta Suomesta aina Oulua, Kokkolaa, Kajaania ja Mikkeliä myöten.

Voittaja pääsee edustamaan Suomea Euroopan mestaruuskisoihin

Kampin finaalimessuilla nuoret esittelevät ja myyvät tuotteitaan ja palveluitaan. Tarjolla on muun muassa jätelavoista tehtyjä huonekaluja, kalannahkaisia koriste-esineitä, musliminaisille suunniteltuja mekkoja, agility-koulusta ja kielikerhoja. Finaalissa valitaan sekä perusasteen että toisen asteen parhaat NY-yritykset. Toisen asteen voittajayritys pääsee edustamaan Suomea heinäkuussa JA-YE Europen järjestämään EM-kilpailuun Berliiniin. Keskiviikon finaaligaalassa palkitaan myös mm. paras tuote, palvelu ja myyjä sekä yleisön messusuosikki.

– Suomen nuoret ovat täynnä intoa ja osaamista ja on mahtavaa, että saamme koota osan tästä osaamisesta ja kekseliäisyydestä finaaliimme. Nuori Yrittäjyys vaikuttaa maamme tulevaisuuteen vahvistamalla nuorten työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Osa Vuosi yrittäjänä -ohjelman nuorista jopa työllistää itsensä kesätöihin omalla yrityksellään heti NY-vuoden jälkeen, NY:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen iloitsee.

Eduskuntavaaliehdokkaat antavat vaalilupauksensa nuorille yrittäjille

Kampin finaalimessuilla nähdään nuorten yrittäjien lisäksi Suomen pääministeri Alexander Stubb, joka avaa messut kello 13, sekä helsinkiläisiä kansanedustajaehdokkaita kaikista suurimmista puolueista. Muun muassa Joel Harkimo (Kokoomus) ja Jufo Peltomaa (RKP) kertovat messuilla, miten he aikovat edistää nuorten yrittäjyyttä ja yrittäjyyskasvatusta. Suomen Liikemiesten Kauppaopistolla järjestettävässä finaaligaalassa kuullaan puolestaan yrittäjä Anne Berneriä.

– Yrittäjyys on yksi Suomen Liikemiesten Kauppaopiston arvoista ja strateginen painopiste. Oppilaitoksellemme on kunnia olla mukana järjestämässä Uskalla Yrittää -finaalia, rehtori Antti Loukola sanoo.

Yrittäjyys ja yrittäjähenkisyys kantavat Suomea. Näiden nuorten voimin tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa nyt. Tervetuloa mukaan! Katso lisätiedot: www.uskallayrittaa.fi

Finaalin yleisölle avoin ohjelma

Tiistai 14.4. Helsingin kauppakeskus Kampissa (E-tason keskusympyrä & 1. kerros)

13:00 Pääministeri Alexander Stubb avaa messut

13-17 Finalistit esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan ja pitchaavat liikeideoitaan

14:15 Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus haastattelussa

14:30 Fennian toimitusjohtaja Antti Kuljukka haastattelussa

15-16 Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaiden terveisiä nuorille yrittäjille – lavalla Joel Harkimo (Kokoomus), Matti Niemi (SDP), Jufo Peltomaa (RKP), Kaisa Hernberg (Vihreät), Hanna Mithiku (Vasemmistoliitto), Teppo Säkkinen (Keskusta), Mikko Kiuttu (KD)

16:30 Hjallis Harkimo haastattelussa

17:00 Messut päättyvät

 

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Osana koulun opetusta toteutettavassa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa yläkoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan miniyrityksen. Nuoret saavat oma-aloitteisesti suunnitella yrityksensä liikeidean sekä toteuttaa sen mukaista yritystoimintaa lukuvuoden ajan. NY-yritys tarjoaa nuorille oppimisympäristön, jossa nuoret oppivat työelämätaitoja, yrittäjämäistä asennetta ja taloudenhallintaa jo opiskeluaikana ja pääsevät hyödyntämään opittuja taitoja käytännössä. Tänä lukuvuonna NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut suositumpi kuin koskaan aiemmin: ohjelmassa on mukana yli 4 000 nuorta ja NY-yrityksiä on perustettu 1 500.

Nuori Yrittäjyys ry

Nuori Yrittäjyys (NY) tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25-vuotiaille nuorille koulujen ja oppilaitosten kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku on opinto-ohjelmien kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä oman talouden hallinnan vahvistamiseen. NY-ohjelmat tukevat opetusta eri kouluasteilla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Tekemällä oppimiseen perustuva toiminta vahvistaa myös konkreettisesti nuorten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. NY on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja se kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1995. www.nuoriyrittajyys.fi

Teksti: Heidi Jalonen, viestintäsuunnittelija, Nuori Yrittäjyys ry