Aksentti NY - Valtteri Viitanen + Janita Halminen

Yleensä toimitusjohtajan puheille on vaikea päästä, mutta tänä keväänä toimitusjohtaja toisensa perään on esitellyt minulle auliisti tuotteitaan ja palveluitaan. NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman Satakunnan NY-aluemessuilla Porin Puuvillassa 15–19-vuotiaat yritysjohtajat seisoivat selät suorina messupöytiensä takana ja kertoivat minulle liikeideoistaan, kirjanpidosta, maahantuonnista ja muista lukuvuoden aikana oppimistaan yrittäjyystaidoista.

Yksi Porissa tapaamistani toimitusjohtajista oli Aksentti NY:n Valtteri Viitanen. Janita Halmisen, Viliina Variksen ja Valtteri Viitasen (kuvassa Viitanen ja Halminen) NY-yritys tarjoaa kielikerhoja 5–12-vuotiaille lapsille. Kaikki kolme osaavat suomea, ruotsia, englantia ja venäjää, ja lisäksi Janita ja Viliina hallitsevat saksan ja Valtteri ranskan. Kielivalikoima Kankaanpään yhteislyseon tiloissa pidettävissä kielikerhoissa on siis kohdillaan!

”Opetamme lapsia muun muassa musiikin avulla. Kielikerhossamme on myös lukutaidottomia lapsia ja tärkeintä onkin, että lapset pääsevät ennen kaikkea kuulemaan kieliä ja tutustumaan niihin,” Janita kertoo.

Kielikerho on ollut Kankaanpäässä menestys ja lapsia kerhossa käy jo yli 30. Janita, Valtteri ja Viliina aikovat jatkaa kielikerhon pyörittämistä myös Vuosi yrittäjänä -ohjelman jälkeen. Kesälle on suunnitteilla kielileiri ja jos yrittäjien omat opinnot vaativat ensi syksynä lukion toisen luokan alkaessa enemmän aikaa, niin yritykseen saatetaan palkata työntekijä auttamaan kerhojen vetämisessä, Janita ja Valtteri kertovat.

Johannes Hanhinen Tommi Niemi Miko Granfors ja Riku Kilpivuori

Johannes Hanhinen, Tommi Niemi, Miko Granfors ja Riku Kilpivuori

”Haluamme antaa lapsille onnistumisen kokemuksia. Se on siisti tunne, kun osaa vaikka ulkomaanmatkalla tilata itse mehun!” Valtteri toteaa osuvasti.

NY-vuoden aikana Janita, Valtteri ja Viliina ovat saaneet onnistumisen kokemuksia myös itse. Sen lisäksi, että kerhot ovat vetäneet hyvin osallistujia, nuoret ovat saaneet tunnustusta Yhdysvaltain suurlähettiläältä ja tulivat Ambassador’s Entrepreneurial Challenge:ssa toiseksi. Porin aluemessuilla Aksetti NY oli jälleen voitokas ja palkittiin menolipulla Vuosi yrittäjänä -ohjelman Suomen finaaliin.

Aksentti NY:n Valtterin ja Janitan lisäksi tapasin messuilla kymmeniä muita yrittäjiä. Johannes Hanhinen, Tommi Niemi, Miko Granfors ja Riku Kilpivuori Ulvilan lukiosta keksivät markkinaraon, kun Rikun mopon penkinpäällys meni rikki ja kaupoissa oli tarjolla vain mustia päällyksiä kalliiseen hintaan. Pojat päättivät ommella päällyksen itse, ja nyt Penkkipojat NY tarjoaa mopoihin penkinpäällyksiä useissa eri väreissä aina oranssista vihreään.

Jokaiselta messuilla tapaamaltani toimitusjohtajalta kysyin, mitä he olivat oppineet Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana. Vastuunkanto ja itsevarmuus kantautuivat korviini ylivoimaisesti useimmin. Ja kyllähän siinä itsevarmuutta väkisinkin kertyy, kun pääsee pitämään elämänsä ensimmäisen yritysesittelyn Suomen pääministerille. Näin onnekkaasti kävi Porin lyseon NY-yrittäjille Santeri Suomiselle, Daniel Rantaselle, Nea Tarvaiselle ja Oona Mulille, kun Alexander Stubb vieraili heidän lukiossaan viime syksynä.

Ihastelin nuorten intoa, kekseliäisyyttä ja myyntitaitoja messuilla monta tuntia ja kun lopulta oli aika lähteä, sain perääni usean toimitusjohtajan kohteliaan toivotuksen: hyvää päivänjatkoa!

Teksti: Heidi Jalonen, viestintäsuunnittelija, Nuori Yrittäjyys ry